vrijdag 11 april 2008

Beloning voor het niet gebruiken van de Moerdijkbrug

Vanaf maandag kunnen automobilisten vier euro krijgen wanneer zij op de A16 in de avondspits geen gebruik maken van de Moerdijkbrug over het Hollandsch Diep in de richting van Breda.

Dit wordt ingesteld omdat ser sinds eind november onderhoud plaatsvindt aan de brug en het is er gigantisch druk geworden. Met deze maatregel wil Rijkswaterstaat een betere doorstroming van het verkeer bewerkstelligen.

Het project heet “FileMijden A16” en duurt waarschijnlijk tot begin juli. Het is een vorm van “rekeningrijden”, maar het levert iets op. Automobilisten kunnen zich tot 12 mei aanmelden.

Rijkswaterstaat heeft van januari tot maart de kentekens van de auto’s opgenomen die over de brug rijden. Wagens die gemiddeld twee keer per week in de avondspits op weg waren richting Breda, werden benaderd om mee te doen aan het project.

De bestuurder moet nu wel zelf een alternatieve manier vinden om de plaats van bestemming te bereiken.

Aanstaande maandag is ook de uitbreiding van het parkeerterrein bij het spoorwegstation van de NS bij Lage Zwaluwe gereed.

Hier vertrekken dan in de spits vier treinen per uur richting Dordrecht en Rotterdam en vice versa. Dat moet het verkeer over de drukke brug eveneens verminderen.

Een experiment zoals dit is al enige tijd aan de gang op de A6 bij de Hollandsche Brug bij Almere. Hier nemen ongeveer 2500 automobilisten aan deel.

Mijnwijk in Moerdijk in Noord-Brabant

De gemeente Moerdijk ligt aan het Hollandsch Diep aan de kant van de provincie Noord-Brabant en telt nu ongeveer 37.000 inwoners die op 180 km² wonen.

Voor 1997 was Moerdijk een dorp en verdeeld over 2 gemeenten. Het westelijk deel behoorde tot de gemeente Klundert en het oostelijk deel behoorde tot de gemeente Hooge en Lage Zwaluwe.

In 1997 werd het dorp Moerdijk samengevoegd met de gemeenten Fijnaart en Heijningen, Klundert, Standdaarbuiten en Willemstad met Zevenbergen Deze gemeente wijzigde in 1998 zijn naam weer in Moerdijk. Het gemeentehuis staat in Zevenbergen.

Naast deze grote kernen maken nu ook de volgende plaatsen deel uit van mijnwijk in de gemeente Moerdijk. Dit zijn Achterdijk, Binnen-Moerdijk, Bosselaar, Drie Hoefijzers, Fijnaart, Heijningen, Helwijk, Hoekske, Kreek, Krooswijk.

De kern Langeweg behoorde voorheen voor de helft tot de gemeente Terheijden en voor de helft tot Zevenbergen. Moerdijk was voorheen verdeeld over de gemeente Klundert en de gemeente Hooge en Lage Zwaluwe.

Verder kent Moerdijk de kernen Molengors, Nieuwemolen, Noordhoek, Noordschans, Oudemolen, Pelikaan, Roodevaart, Strooiendorp, Tonnekreek, Torenveld, Zevenbergschen Hoek en Zwingelspaan.

Bij Moerdijk ligt een belangrijke spoorbrug en een brug voor het wegverkeer. De beide bruggen vormen een belangrijke schakel om van noordwest Nederland naar het zuiden te reizen.

De Moerdijkbruggen verbinden het Eiland van Dordrecht in de provincie Zuid-Holland met de provincie Noord-Brabant over het Hollandsch Diep. De bruggen zijn genoemd naar het dorp Moerdijk aan de zuidzijde van de bruggen.